Kungligt besök på GårdsFisk

Torsdagen 4 augusti tog Gårdsfisks grundare Johan Ljungquist och Mikael Olenmark emot Kungen och Drottningen för att prata om hur de ska rädda haven genom att föda upp fisk på land.

 

Besöket började hos Niclas Palmstierna på Maltesholms Slott utanför Tollarp där han, som kontraktsuppfödare har byggt en av Gårdsfisk första externa stall för fiskar. Kungen och Drottningen fick en genomgång över historian och innovationen följt av en händelserik rundvandring bland fisktankarna i stallarna – där Drottningen fick känna några stänk från de afrikanska sötvattensfiskarna.

 

Sedan färdades sällskapet genom Tollarp bort till Skättiljunga och Gretagården – platsen där Gårdsfisk resa började. Från att ha varit en förfallen, avvecklad bondgård så rymmer idag Gretagården både avelsprogram, uppfödning, beredning och producerar fisk som säljs i dagligvaruhandeln parallellt med att dom förser uppfödare med yngel runt om i världen. Kungaparet fick lära sig allt från hur man tömmer fiskar på rom för avling, till fördelarna med att integrera vattenbruk med jordbruk där man på ett cirkulärt vis använder sig av restflöden för att kunna producera fisk med minimal miljöpåverkan. Kungen och drottningen pratade sedan favoritfisk med personalen och fick även avnjuta en liten avsmakningsmeny på stående fot inne på gårdsplanen.

 

– Vi är mycket glada över att Kungen och Drottningen besöker oss, och att de har ett genuint intresse för svensk livsmedelsproduktion som har potentialen att placera Sverige på världskartan när det kommer till hållbar fiskuppfödning, kommenterar grundare och vd Johan Ljungquist.